Úvod

Autor: admin 16-05-2012, 08:46 Kategorie: Hlavní strana

O víně.

Úvod

Portské víno.

Jak je definováno v právních předpisech EU, portské vino se řadí mezi vína fortifikovaná (dolihovaná).Vinice,které jsou určené pro výrobu portského vína se nacházejí v ohraničené oblasti, která se rozkládá na strmých svazích lemujících řeku Douro. Portské víno se vyrábí za velmi specifických podmínek vyplývajících z přírodních a lidských faktorů. Vinařské postupy jsou založené na tradičních metodách, včetně zastavení kvašení vinného moštu přídavkem vinné pálenky (aquardente). Obsahující nejčastěji 20% alkoholu. Nejzákladnější dělení portských vín je na bílé a červené. Následně pak na základní portská vína bez  a s uvedením ročníku, které se odlišují jednak spůsobem výroby a typem stárnutí. Portské víno vyčnívá z řady ostatních vín díky svým jedinečným vlastnostem, možnostem obrovské škály druhů, překvapí nás svou bohatostí, intenzitou, nezaměnitelným aroma a širokým spektrem barev a chutí.

 

Typy červených portských se vyrábí v drtivé většině z modrých hroznů. Typické odrůdy jako jsou například Tinta Roriz, Tourigal Nacional, Touriga Franca jsou při sklizni pečlivě oddělovány. Červená portská vína se liší v barvě od sytě tmavě fialové až po světle zlatavě medovou s širokou paletou odlesků do tmavě červené, fialové, sytě červené, žlutohnědé i zlatavé. Obecně platí čím starší červené portské víno, tím světlejší je jeho barva. Doporučuje se servírovat jako digestiv při teplotě 17° - 18°C. V teplých dnech se nevýlučuje podávat je lehce vychlazená.

 

Bílá portská vína se vyrábí pouze z bílých odrůd jako je Malvasia Fina, Viosinho a Donzelinho. Bílé portské se vyznačuje barvou od světle žluté po sytě zlatavou s odlesky do slámově žluté, zlatavé a někdy až nazelenalé. Mladá portská vína se doporučují servírovat jako dobře vychlazený aperitiv na teplotu 7° - 9°C. Výborným míchaným nápojem pro horké letní dny je kombinace s tonicem, ledem a plátkem citrónu. Stará bílá portská vína, díky několikaletému zrání v sudech, získávají prostřednictvím přírodní oxidace až sytě zlatavý odstín, který je velmi podobný velmi starým vínům typu tawny.

 

Pokud jde o sladkost, portská vína dělíme na velmi sladká, sladká, polosuchá nebo extra suchá. Sladkost vína je ovlivňována způsobem výroby a rovněž velmi záleží na kvalitě a typu přidané vinné pálenky, která přeruší proces fermentace vína.

 

Úvod
Bílé portské.

Bílé hrozny se sbírají přibližně o měsíc později než hrozny červené. Bílá portská vína zrají rovněž v bubových sudech po dobu nejméně tří let. Mladá bílá portská vína se prodávají brzy po ukončení výroby, jsou svěží s květinovým aroma. Škála vín je v rozpětí extra suché, sladké a velmi sladké. Bílé Lágrima, což v překladu znamená slzy, je velmi sladké, viskózní portské víno a při stékání po sklence slzy připomíná. Lehké bílé portské víno typu Dry White vyhovuje plně současné poptávce na trhu po portských vínech s nižším obsahem alkoholu jelikož jeho obsah činí pouze 16,5%. Starší bílá vína patří spíše mezi prestižní produkty a jsou cenově ve vyšší kategorii.

 

Úvod
Červené portské typu ruby.

Vína typo ruby jsou směsí mladých vín. Zrají v dubových sudech o objemu cca 20 tisíc až 60 tisíc litrů minymálně tři roky. Průběh oxidace je velmi pomalý a víno si tak uchovává svěří ovocný charakter, plnou rubínovou barvu a bohaté aroma červeného ovoce. Patří sem kategorie Ruby, Reserve Ruby, Late Bottled Vintage a Vintage. "Královským šperkem" jsou nazývána vína typu Vintage, která se vyrábí z jednoročních sklizní a jsou určená k archivaci. Plní se do láhví druhým nebu třetím rokem, kdy zrála na sudech a pak se ukládají k dalšímu zrání do sklepů již v láhvi. Starší ročníky se musí dekantovat a doporučuje se je vypít do 24 hodin po otevření. Jejich hodnota roste s přibývajícími roky a říká se - čím starší, tím lepší.

 

Úvod
Červené portské typu tawny.

Vína typu tawny zrají nejméně tři až čtyři roky v dubových sudech o objemu cca 550 až 2.000 litrů, kde probíhá silnější oxidace. Mají jemně potlačený ovocný charakter a je pro ně typická hnědočervená barva, aroma dřeva a koření. S věkem se barva vína pomalu vyvíjí od žlutohnědé až po jantarovou. Kategorie v tomto stylu jsou Tawny, Reserve Tawny, víceletá Tawny s údajem 10, 20, 30 a 40 let, kde se jedná o kupáž ročníků jejichž průměr věku je uvedený na etyketě. Colheita je ročníkové tawny z jedné vybrané ročníkové sklizně a zrající v dubových sudech minimálně sedum let. Zrání v sudech může pokračovat i několik dalších desetiletí a přitom se víno dále vyvíjí. Patří do vyšší kategorie vín, která jsou určená k archivaci a na láhvi mají vyznačen ročník sklizně.

 


Historie Kopke.

Značka KOPKE byla založena německou rodinou stejného jména. V roce 1636 se rodina Kopke přestěhovala z německého Hamburgu do Lisabonu, kde se Nicolau Kopke stal generálním konzulem Free Hanseatic League což byla ve středověku aliance obchodních měst, která si udržovala obchodní monopol  na většinu Evropy. O dva roky později v roce 1638 jeho syn Christiano Kopke založil obchodní a exportní společnost s portugalskými produkty v Portu. 

Z počátku obchodoval se stolním vínem a po objevení výroby portského vína - první zmíňky v dokumentu z roku 1675 - se stal významným propagátorem jeho komercializace.

V dnešní době je KOPKE nejstarším sklepem a tím i nejstarší obchodní značkou v portských vínech.

Přes čtyři století byla společnost řízena řadou generací potomků a příbuzenstvem rodu Kopke a postupným vývojem si získala exelentní pověst pro svá vína. V roce 1756 založil Marques do Pombal společnost Real Companhia, ve které Nicolau Kopke hrál velmi významnou roli na pozici řízení obchodu s portským vínem. Přes řadu generací převažovalo v rodině Kopke křestní jméno Nicolau a CHristiano a vždy měli velmi dobré vztahy s vládnoucími kruhy a portugalskou společností. Řada členů rodiny Kopke získala významné řády a královská ocenění. Mezi ně patří například Joaquim Augusto Kopke, který se stal v roce 1850 starostou Porta a založil obchodní asociaci, která vyvíjela řadu dalších aktivit na podporu obchodu a né jen jeho. Joaquim Kopke přivedl do společnosti anglického portnera z rodiny Bohane, která vlastnila společnost Mason Catley v Londýně. Od roku 1870 převzal majoritní podíl v řízení společnosti anglický společník a po smrti Joquima Kopkeho v roce 1895 zůstalo sídlo společnosti v Londýně až do druhé světové války. Finanční potíže způsobené následky válečného období a stagnace trhu přispěly k rozhodnutí Franka a Edgara Bohane prodat společnost zpět do Portugalska rodině Manoela B arrose v roce 1953. Rodina Barrose byla rovněž historicky spjata s portským vínem a jeho exportem. Společnost Barros vlastnila sklep Kopke nicmeně mu ponechala obchodní nezávislost a propagaci vlastní obchodní značky. Později akvizici získala další významné firmy jako byly například Hutcheson, Feuerheerd, Feist a další, z nichž většina patřila tradiční exportérům portského vína.

Manuel Barros a jeho synové Joao a Manuel řídili společnost až do poloviny sedumdesátých let s cílem pracovat na dalším zvýšení image svých vín a rozvíjet rovněž vinařství v oblasti pěstování vinné révy v oblasti řeky Doura.

Úvod
Vinice "Quinta S. Luiz" , která leží ve středu determinační oblasti Doura, byla rozsáhle modernizována spolu s rozvojem nových vinic s nejlepšími odrůdami vinné révy pro výrobu portského vína.

 

V červnu roku 2006 společnost SOGEVINUS GROUP S.A. rozšířila svůj sektor portských vín akvizicí společnosti C.N.Kopke. Od světové výstavy v Chicagu v roce 1893 jsou vína Kopke pro jejich exelentní kvalitu oceňována významnými cenami na prestižních mezinárodních soutěžích jako jsou například zlatá medaile "International Wine Spirit Competation" v roce 1995 pro portské víno KOPKE Vintage 1985 a velká zlatá medaile "Concurso International Cidade do Porto" v roce 1998 pro portské víno KOPKE Colheita 1938.

V soutěži "Monde Selection" bylo v roce 2005 víno KOPKE Vintage Qointa de S.Luiz vyznamenáno zlatou medailí a v roce 2007 víno KOPKE Colheita 1938 získala velkou zlatou medaily. Tato ocenění potvrzují a dokazují exelentní kvalitu a zúročují usilí jaké bylo přes řadu generací vkládáno do vývoje a budoucnosti portských vín KOPKE.

 

Vinice.

Quinta de S.Luiz se nachází na levém břehu řeky Douro nedaloko malého města Pinhao. Je považováno za jednu z nejvíce reprezentativních quintad (vinic) v regionu Doura a je velmi významným zdrojem vinných hroznů pro výrobu portského vína. Výsadba vinic a péče o ně je zabezpečená používáním nejmodernějších technologií. Pěstují se zde vinné odrůdy jako jsou Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca a Tinta Roriz. Z celkové rozlohy Quinty de S.Luiz 125 ha činí 90 ha vinic.

V září zde dochází k tradičnímu tisíciletému "rituálu" ručnímu sběru vinných hroznů - vinobraní, v kombinaci s moderními vinařskými metodami a technologiemi. Unikátní klima je dáno umístěním vinic na svazívh hlubokých údolí, které tvoří bariéry proti západnímu vlhkému větru z Atlantického oceánu. Velké teplotní výkyvy mezi studenou a deštivou zimou s přízemními mrazíky a letními teplotami až 50°C, rovněž typická břidličná půda v Douru jsou charakteristické podmínky pro pěstování vinných hroznů vhodných pro výrobu velmi kvalitních portských vín.

 

ÚvodÚvodÚvod
ÚvodÚvodÚvod
ÚvodÚvodÚvod
Úvod
 


Klíčová slova: templates, grafika

 
Vážený zákazníku. Vešli jste jako neregistrovaný. K nákupu v našem e-shopu je třeba být zaregistrován
Doporučujeme se zaregistrovat. Registraci můžete provést zde. Děkujem za Vaši návštěvu. Máte li jakékoliv dotazy volejte na tel. 728 378 866.

Komentáře:



Přidat komentář